BART VAN DE VELDE

  • Musculoskeletale kinesitherapie
  • Manuele therapie
  • Bekkentherapie
  • Postnatale kine
  • Sportkine
  • Personal trainer

Passie voor beweging in al haar facetten…

Bart is van kindsbeen af een sport- en bewegingsliefhebber. De eerdere keuze voor voetbal bij KSK Beveren en het behalen van een UEFA A-trainersdiploma verruimde door de studiejaren lichamelijke opvoeding en kinesitherapie aan de KULeuven tot een passie voor beweging in al haar facetten. Bergwandelen, skiën, mountainbike, voetbal, fitness, … sport is tof, bewegen is meer dan ooit heilzaam gebleken. Na een specialisatieopleiding Manuele therapie aan de VUB en het bekomen van de bijzondere beroepsbekwaamheid Manuele therapie kent het lichaam nog maar weinig geheimen op musculoskeletaal gebied.  Bart was verbonden aan de Hogeschool Antwerpen en VUB als lector kinesitherapie voor de vakgebieden kinesitherapie en manuele therapie en sport –en bewegingsleer en doceerde sportbegeleiding en sportverzorging aan de EHSAL Brussel. Hij was ook kinesitherapeut van KSK Beveren in de dagen dat de latere Ivoriaanse topspelers er het mooie weer maakten.

Patiënten met lichamelijke klachten betreffende spieren of gewrichten kunnen veilig en efficiënt gemobiliseerd worden. Bewegingspatronen worden geoptimaliseerd door middel van individueel  begeleide oefentherapie en houding -en bewegingsadvies. Personen met specifieke vragen naar revalidatie of sportbegeleiding worden op een wetenschappelijk gefundeerde manier geholpen. Hierbij beroepen we op onze zeer uitgebreide en specifieke sport -en bewegingservaring. We houden de vinger aan de pols van de nieuwste inzichten binnen ons vakgebied om het verschil te maken met onze behandeling.

 

ELKE APPELS

  • Perinatale kinesitherapie
  • Bekkenbodemtherapie
  • Bekkentherapie
  • Core training

Het bekken is de sleutel tot beweging in balans.

Elke kwam tijdens de specialisatieopleiding manuele therapie aan de VUB tot de vaststelling dat het menselijk bekken een cruciale rol speelt bij het functioneren van het ganse lichaam. Bij de vrouw ondergaat het bekken doorheen het leven zeer ingrijpende veranderingen. Vooral zwangerschap en bevalling zetten de functie van bekken en bekkenbodem danig onder druk. Het zelf op de wereld zetten van twee kinderen motiveerde haar om zich te verdiepen in deze specialisatierichting van de kinesitherapie.  Het gezond houden of herstellen van de bekkenbodem en bekkengordel tijdens de perinatale periode werd een streven waarbij ze andere jonge moeders wou bijstaan.  Vanuit dit oogpunt volgde ze de postuniversitaire cursus perinatale kinesitherapie aan de KUL alsook de interuniversitaire cursus pelvische re-educatie en perinatale kinesitherapie.  Haar leergierigheid en vastberadenheid gebruikt ze in haar therapie om mensen vol vertrouwen te motiveren naar een gezond functionerende bekkengordel. Dit heeft haar in de medische wereld rondom een goede faam bezorgd.

Ze engageerde zich bovendien tot bestuurslid van de beroepsvereniging voor deze bijzondere bekwaamheid (BICAP) De jarenlange ervaring als docent bekkentherapie, het lesgeven aan de  Hogeschool Antwerpen en in de Interuniversitaire Cursus Pelvische Re-educatie en Perinatale Kinesitherapie zorgt ervoor dat Elke op de hoogte blijft van wetenschappelijke evoluties binnen haar vakgebied. Door nationale maar ook internationale interuniversitaire samenwerkingsverbanden raakte ze ook bekend met vernieuwende behandelingswijzen zoals behandeling van bekkenbodem na prostaatoperaties en stress gerelateerde bekkenbodemdysfuncties.

Sinds augustus 2018 werd bij Elke een hersenlymfoom vastgesteld waardoor ze noodgedwongen de dagdagelijkse werkzaamheden in de praktijk diende stop te zetten. De strijd tegen deze ongeneeslijke ziekte gaat verder op de achtergrond. Door onze nauwe samenwerking als partners en de uitwisseling van onze kennis en vaardigheden kunnen bekken gerelateerde klachten en postnatale trainingen als specialisatiedomein van onze praktijk verder gezet worden door Bart, die daarin een jarenlange ervaring heeft opgebouwd.