BEKKENTHERAPIE

Een bekkendysfunctie manifesteert zich niet enkel in lokale bekkenpijn, coccygodynie of  rugpijn maar geeft zeer vaak gerelateerde pijnklachten in de extremiteiten (vb achillespees, knie, elleboog, schouder, nek).

Bekkentherapie is meestal een combinatie van manuele therapie, houdingsadvies en bewustwording en training van stabiliserende spieren, met in het bijzonder de bekkenbodemspieren. Op deze manier worden overbelaste of onderbelaste regio’s correct belast. Verzwakte spieren worden getraind. Hierbij wordt eventueel gebruik gemaakt van kinesiotaping. Hypertone of te strakke spieren worden genormaliseerd. Pijnreducerende bewegingspatronen worden aangeleerd aan het brein en geautomatiseerd. Zo kunnen ze functioneel gebruikt worden in alledaagse activiteiten zoals huishouden, sport en werk. Gestuurd bewegen is een basisvoorwaarde om uiteindelijk de lokale pijnklacht op korte en lange termijn onder controle te krijgen en te houden.

Uitsluitend passieve behandeling blijkt uit wetenschappelijk oogpunt al langer onvoldoende resultaat te geven en mag alsdusdanig niet meer beschouwd worden als adequate kinesitherapie. Onze manuele behandelingen worden dus altijd binnen deze context uitgevoerd.