PRE -EN POSTNATALE KINE

De kinesitherapeut maakt de zwangere vrouw bewust van de veranderingen die het vrouwelijk lichaam doormaakt en welke invloed dit heeft op het dagelijks functioneren met of zonder bekkenpijn. De belangrijkste doelstelling hierbij is het bewust worden van de zwaardere belasting die de bekkenbodem krijgt en het voorbereiden van de bekkenbodemspieren op zwangerschap en bevalling. Dit doen we aan de hand van een evaluatie van de bekkenbodemfunctie en een aangepaste coƶrdinatietraining.

De bevalling wordt voorbereid vanuit een natuurlijk oogpunt. Verzachtende arbeidshoudingen en bewuste ademhalingstechnieken worden aangeboden om controle te houden over een van de meest intense emotionele momenten van het leven van de vrouw, de bevalling. Moeder Natuur krijgt op deze manier een wetenschappelijk duwtje in de rug.

Na de bevalling wordt de bekkenbodemfunctie opnieuw geƫvalueerd alvorens te starten met de postnatale training. De aandacht voor de bekkenbodem is zowel na sectio als na vaginale bevalling een noodzakelijke procedure. Daarna wordt de ontzwangerende bekkenregio onder controle gebracht door gebruik te maken van specifieke buikspieroefeningen zonder risico op het overbelasten van de bekkenbodem.

Vervolgens kan de jonge moeder haar lichaam conditioneel en naar lichaamsversteviging toe optrainen om opnieuw zorgeloos te kunnen functioneren en er weer goed uit te zien. De therapeut zorgt voor een deskundig en gepersonaliseerd trainingsprogramma dat rekening houdt met persoonlijke doelstellingen en verwachtingen (sportief en job gerelateerd).